Hírek

A XIII. IME Országos Egészség-gazdaságtani Konferenciáról jelentjük


A konferencia kiemelt eseményeként stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Tamás Éva, a Larix Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Innovációs Klaszter (MediKlaszter) részéről Dr. Steiner Arnold, elnök és Tóth Zsolt főtitkár.
 
A LARIX Kiadó Kft. és a MediKlaszter közös érdeke a MediKlaszter tagvállalatainak hatékony és hiteles orvostechnikai iparági kommunikációjának támogatása, a szakmai együttműködés elősegítése a piaci szereplők és döntéshozók között.

A MediKlaszter olyan gazdasági társaságok, intézmények hálózata, amelyek profitorientált, vagy non-profit alapon a magyar egészségügyi műszerek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkoznak, illetve ahhoz köthető tevékenységet végeznek, szakmai-tudományos támogatást nyújtanak. Az ünnepélyes aláírás alkalmával Dr. Steiner Arnold elnök úr kiemelte, büszke arra, hogy a MediKlaszter olyan kiváló partnerrel léphet együttműködésre, mint az IME tudományos folyóirat. Mint elmondta, a kormány 2017 decemberében határozatot hozott az ágazat fejlesztésére, amelyet a MediKlaszter tartalommal kíván megtölteni.
A MediKlaszter tagjai sorában tudja az Artrade Kft -t, amely az innovációt jelképező Rubik-kocka gyártója.
Tudomány nélkül nincs ipar szögezte le az elnök, és hozzátette: mivel az ipar fejlődése és az innováció a tudományra épül, a MediKlaszter számos magyar egyetemmel ápol szoros kapcsolatot. E gondolathoz kapcsolódva Tamás Éva elmondta, hogy a Larix Kiadó is az egyetemi kapcsolatok erősítésére törekszik, amit jól példázza Pannon Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Szegedi Tudomány egyetemmel hosszú évekre visszatekintő együttműködés, nem utolsósorban az a stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a kiadó 2019. május 13-án kötött a Semmelweis Egyetemmel. Mindennek különösen nagy a jelentősége annak fényében, hogy a tudományos folyóirat fontos küldetésének tekinti a kutatás, fejlesztés és innováció legfrissebb eredményeinek megjelenítését, valamint az egészségügyben dolgozók és a döntéshozók számára fontos információk, üzenetek közvetítését.

Letöltés (PDF) ‣

A MediKlaszter nyilvános elnökségi megbeszélést tartott


„Elkötelezte magát az innováció mellett a hazai egészségipar” 

Budapest, 2019. május 15. (szerda) 10.00 – 14.00
HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont „G” pavilon VIP konferencia terem


Az „Ipar napjai 2019” kiállítás keretében a centenáriumát ünneplő magyar orvostechnika ipart képviselő szakmai szövetség, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klasztere (MediKlaszter) nyilvános elnökségi megbeszélést tartott az iparág elismert érdekképviseleti szervezeteivel az orvostechnika jelenlegi innovációs helyzetéről és az értékesítést támogató lehetőségekről.

2019. május 15-én az „Ipar napjai 2019” kiállítás keretében a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klasztere (MediKlaszter) a HUNGEXPO együttműködésével tartotta meg Magyarország egyik kiemelkedően sikeres ágazata, az idén 100 éves hazai kórház- és orvostechnikai iparág jelenlegi helyzetét értékelő nyilvános elnökségi megbeszélését. A MediKlaszter, a MEDICOR által alapított Magyar Orvostechnikai Alapítvány kuratóriumának tagjai, az ágazatot képviselő érdekvédelmi egyesületek és a Magyar Kórházszövetség vezetői, a kormányzati döntéshozók és az egészségügyi média képviselői két kiemelten fontos témát, a hazai orvostechnika iparág innovációjának helyzetét és az ezzel kapcsolatos feladatokat (pl. Kutatás-fejlesztési együttműködések, duális képzés a felsőoktatásban, big data elemzések, robotizáció, mesterséges intelligencia és 3D technológia alkalmazása, pályázati lehetőségek), valamint a belföldi és az export tevékenységet érintő tennivalókat (pl. tenderek, kiállítások, márka, forgalomképességet lehetővé tévő megfelelőségek - és szerzői jogvédelem) vitatták meg.
A résztvevők kiemelték, hogy az idősödő társadalom, az orvostudomány fejlődése, valamint a gyártástechnológiai, a biotechnológiai és az informatikai fejlesztések új követelményeket támasztanak az egészséggazdasággal, ezen belül az évente kb. 500 milliárd forint értékű terméket és mintegy 50.000 embert foglalkoztató orvostechnika iparággal szemben. Ennek következménye, hogy a globalizáció, a verseny, a szelekció, a tradícióra építés, a márkák integritása jelentős mértékben erősödni fog és az orvostechnika még kiemeltebb stratégiai kérdéssé válik. Ezen változások szükségessé teszik a mikro-, kis-, és középvállalkozások koncentrációját és a hálózati összefogás megerősítését. 

Az összefogás érdekében a MediKlaszter Stratégiai Együttműködési megállapodást írt alá az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületével (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetséggel (OSZ) annak érdekében, hogy segítse az innovatív, szervezetében, kereskedelmében szervezett, a piacokon versenyképesebb, nagyobb export- és importteljesítésekre képes orvostechnikai műszergyártást a piaci láthatóság és a szakmai érdekérvényesítés erősítésével. 
A megbeszélés zárásaként bejelentésre került, hogy a MediKlaszteren belül megkezdte működését az iparág jövőjét meghatározó technológiákat képviselő „Mesterséges intelligencia” és „3D nyomtatás az egészségiparban” munkacsoport, melyek elindítását ezen fejlesztések egészségügyi alkalmazása, a tagvállalatok e téren kifejtett tevékenysége, illetve a terület iránti érdeklődése tett indokolttá. A rendezvényen bemutatott, a Rubik termékeket gyártó Artrade Kft. által kifejlesztett és fogalmazott új 3D térbeli mágneses kockajáték előállításához a munkacsoport által képviselt új technológiákat alkalmazták. 

Rendezvény sajtómegjelenései:
forrás: MTI
medicalonline.hu »
hirstart.hu »
webradio.hu »
mok.hu »
 

Koreai traumatológiai szakmai nap a MediKlaszterben


A MediKlaszter és a KOTRA (Koreai Kereskedelemfejlesztési & Befektetésösztönzési Ügynökség) együttműködésében traumatológiai technológiai napot tartottunk a MediKlaszter székhelyén (MEDICOR Zrt ipari területén) 
A MediKlaszter vezetését Dr. Nagy Miklós társelnök képviselte, a KOTRA részéről Sebők Ferenc vezető szakértő vett részt a rendezvényen.

A KOTRA 1962-ben történt megalapítása óta segíti Korea és a világ számos országa közötti kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését és a beruházásokra ösztönzést, valamint a technológiai innovációs együttműködések létrehozását. A koreai üzleti lehetőségek felkutatásában a KOTRA megbízható partner, amely találkozók, kiállítások szervezésével teremt lehetőséget koreai cégekkel való kapcsolatfelvételre, kapcsolatok kiépítésére.

A szakmai napon Ms. Jung Yu Jin értékesítési igazgató-helyettes mutatta be az ORTHOTECH Co., Ltd. koreai traumatológiai implantátum gyártó vállalatot. A cég 2003-as alapítása óta traumatológiai implantátumok speciális gyártója, jelentős növekedési potenciállal bíró vállalat. Termékei iránt az öregedő társadalom és az ezt követő orvosi technológiák fejlődése miatt növekvő a kereslet. Ebben az összefüggésben az ORTHOTECH célul tűzte ki, hogy kiterjessze üzleti kapcsolatait Európában, és európai partnerekkel közösen jelenjen meg a potenciális piacokon. 

A klaszter vállalatok közük a magyar partner a BIONIKA Kft., amelynek főtevékenységi köre elsősorban fogászati, szájsebészeti, traumatológiai és ortopédiai implantátum rendszer fejlesztése. A vállalatot Hajdú József tulajdonos és ifj. Hajdú József ügyvezető igazgató mutatták be.

A szakmai napba távolról bekapcsolódott a Medimetal Kft. is, amely https://drive.google.com/drive/folders/1pyWRJqQ56VA0uDM6PxC3OiY6lpJm_UUH?usp=sharing keresztül mutatta be tevékenységét.

A szakmai nap résztvevői Szűcs Ádám István doktorjelölt (ELTE Informatikai Kar), a Zeno startup vállalkozás alapítója előadásához kapcsolódóan foglalkoztak a mesterséges intelligencia fejlesztések alkalmazhatóságával a traumatológiai szakterületen. Az előadásban elhangzott, hogy az AI lesz az egészségügy szolgáltatások minőségi változásának fő motorja. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy az AI megoldások hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakorvosok számára javítani lehessen a diagnózisok felállításához szükséges információk minőségét, és az alkalmazott terápiák felépítéséhez gyors, megbízható támogatást kaphassanak. 
Elhangzott, hogy az Európai Unió kiadta „Az Európában készült mesterséges intelligencia fejlesztésének és használatának összehangolt terve – 2018” című stratégiai anyagát, amelyhez csatlakozva a MediKlaszter megalakította a Mesterséges Intelligencia Munkacsoportját.

Budapest, 2019. március 7.

Megalakult a „A Magyar Orvostechnikai Iparért” Alapítvány

Megalakult a „A Magyar Orvostechnikai Iparért” Alapítvány. Az alapító végzés az alábbiakban tölthető le.

Letöltés (PDF) ‣

HUNGAROMEDICA sajtóanyag

2018. október 11.A Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter a HUNGEXPO Zrt. kiemelt együttműködő szakmai partnereként, HUNGAROMED címmel kiállítást és nemzetközi orvostechnikai konferenciát rendez október 11. és 13. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, D pavilonjában.

A rendezvény nyitókonferenciáján elhangzott, hogy a 100 éves történelmét, Centenáriumát ünneplő magyar kórház- és orvostechnikai ipar Magyarország egyik kiemelkedően sikeres ágazata. Ma közel 2000 vállalkozás tevékenysége kapcsolódik az orvostechnikához. A KSH adatai szerint több mint 12.000 főállású, 32.000 bedolgozót foglalkoztat az ágazat, és évente 300 Mrd Ft értéket állított elő.
Az egészségipari ágazaton belül a tradicionális orvostechnika ipar fejlesztése stratégiai lehetőséget kínál a magyar gazdaság számára. A Magyar Kormány 2017-ben kormányhatározatban jelölte meg a fejlesztés irányait. A konferencia szakmai előadásai és panelbeszélgetései a kormányhatározattal összefüggésben az innováció, a digitalizáció, a bel-, és külpiacra jutás feltételeinek tartalmi kérdéseit, tennivalóit tárgyalta meg.
A rendezvényen elhangzott, hogy a hazai orvostechnikai ipar jelentős hozzáadott értéket termel, exportképes, világszínvonalú gyártmányokat fejleszt és gyárt, és nagy a piaci növekedési lehetősége. Ugyanakkor az ágazat tőkeszegény, szétaprózott, szolgáltatás hiányos. A magyar egészségügy beszerzéseiben alacsony arányt képviselnek a hazai medtech gyártók, jóllehet ennél sokkal nagyobb arányban volnának képesek a belföldi piacra szállítani, a hazai kórházak igényeit kiszolgálni. Az export is dinamikusabban nőhetne, ha a versenyképességet javítanánk, jobbak lennének a külpiacra jutás feltételei. A konferencián ezekkel kapcsolatban konkrét javaslatok, tennivalók fogalmazódtak meg.
Az ágazat fejlődését segítik a vállalkozások és a tudásközpontok együttműködése, a orvostechnikai közép ás felsőfokú képzés megerősítése. A MediKlaszternek immár 3 hazai egyetem a tagja (Szeged, Pécs, Győr), a Semmelweis Egyetemmel már korábban, és a konferencia keretében most aláírásra került az Óbudai Egyetem és a MediKlaszter közötti megállapodás az innováció, a képzés, oktatási együttműködésre.
A HUNGAROMED megrendezése jelzi az iparág fejlődési dinamikáját és irányait. Az október 11. és 13. között látogatható kiállításon 100 magyar orvosi műszergyártó és szolgáltató vállalkozás mutatkozik be.

A videót készítette: HírCity

További információk:
MediKlaszter
Telefon: (+36-1) 280-6342
E-mail: info@mediklaszter.hu
Web: www.medikalszter.hu