News

A XIII. IME Országos Egészség-gazdaságtani Konferenciáról jelentjük


A konferencia kiemelt eseményeként stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Tamás Éva, a Larix Kiadó Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Innovációs Klaszter (MediKlaszter) részéről Dr. Steiner Arnold, elnök és Tóth Zsolt főtitkár.
 
A LARIX Kiadó Kft. és a MediKlaszter közös érdeke a MediKlaszter tagvállalatainak hatékony és hiteles orvostechnikai iparági kommunikációjának támogatása, a szakmai együttműködés elősegítése a piaci szereplők és döntéshozók között.

A MediKlaszter olyan gazdasági társaságok, intézmények hálózata, amelyek profitorientált, vagy non-profit alapon a magyar egészségügyi műszerek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkoznak, illetve ahhoz köthető tevékenységet végeznek, szakmai-tudományos támogatást nyújtanak. Az ünnepélyes aláírás alkalmával Dr. Steiner Arnold elnök úr kiemelte, büszke arra, hogy a MediKlaszter olyan kiváló partnerrel léphet együttműködésre, mint az IME tudományos folyóirat. Mint elmondta, a kormány 2017 decemberében határozatot hozott az ágazat fejlesztésére, amelyet a MediKlaszter tartalommal kíván megtölteni.
A MediKlaszter tagjai sorában tudja az Artrade Kft -t, amely az innovációt jelképező Rubik-kocka gyártója.
Tudomány nélkül nincs ipar szögezte le az elnök, és hozzátette: mivel az ipar fejlődése és az innováció a tudományra épül, a MediKlaszter számos magyar egyetemmel ápol szoros kapcsolatot. E gondolathoz kapcsolódva Tamás Éva elmondta, hogy a Larix Kiadó is az egyetemi kapcsolatok erősítésére törekszik, amit jól példázza Pannon Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Szegedi Tudomány egyetemmel hosszú évekre visszatekintő együttműködés, nem utolsósorban az a stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a kiadó 2019. május 13-án kötött a Semmelweis Egyetemmel. Mindennek különösen nagy a jelentősége annak fényében, hogy a tudományos folyóirat fontos küldetésének tekinti a kutatás, fejlesztés és innováció legfrissebb eredményeinek megjelenítését, valamint az egészségügyben dolgozók és a döntéshozók számára fontos információk, üzenetek közvetítését.

Download (PDF) ‣

A MediKlaszter nyilvános elnökségi megbeszélést tartott


„Elkötelezte magát az innováció mellett a hazai egészségipar” 

Budapest, 2019. május 15. (szerda) 10.00 – 14.00
HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont „G” pavilon VIP konferencia terem


Az „Ipar napjai 2019” kiállítás keretében a centenáriumát ünneplő magyar orvostechnika ipart képviselő szakmai szövetség, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klasztere (MediKlaszter) nyilvános elnökségi megbeszélést tartott az iparág elismert érdekképviseleti szervezeteivel az orvostechnika jelenlegi innovációs helyzetéről és az értékesítést támogató lehetőségekről.

2019. május 15-én az „Ipar napjai 2019” kiállítás keretében a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klasztere (MediKlaszter) a HUNGEXPO együttműködésével tartotta meg Magyarország egyik kiemelkedően sikeres ágazata, az idén 100 éves hazai kórház- és orvostechnikai iparág jelenlegi helyzetét értékelő nyilvános elnökségi megbeszélését. A MediKlaszter, a MEDICOR által alapított Magyar Orvostechnikai Alapítvány kuratóriumának tagjai, az ágazatot képviselő érdekvédelmi egyesületek és a Magyar Kórházszövetség vezetői, a kormányzati döntéshozók és az egészségügyi média képviselői két kiemelten fontos témát, a hazai orvostechnika iparág innovációjának helyzetét és az ezzel kapcsolatos feladatokat (pl. Kutatás-fejlesztési együttműködések, duális képzés a felsőoktatásban, big data elemzések, robotizáció, mesterséges intelligencia és 3D technológia alkalmazása, pályázati lehetőségek), valamint a belföldi és az export tevékenységet érintő tennivalókat (pl. tenderek, kiállítások, márka, forgalomképességet lehetővé tévő megfelelőségek - és szerzői jogvédelem) vitatták meg.
A résztvevők kiemelték, hogy az idősödő társadalom, az orvostudomány fejlődése, valamint a gyártástechnológiai, a biotechnológiai és az informatikai fejlesztések új követelményeket támasztanak az egészséggazdasággal, ezen belül az évente kb. 500 milliárd forint értékű terméket és mintegy 50.000 embert foglalkoztató orvostechnika iparággal szemben. Ennek következménye, hogy a globalizáció, a verseny, a szelekció, a tradícióra építés, a márkák integritása jelentős mértékben erősödni fog és az orvostechnika még kiemeltebb stratégiai kérdéssé válik. Ezen változások szükségessé teszik a mikro-, kis-, és középvállalkozások koncentrációját és a hálózati összefogás megerősítését. 

Az összefogás érdekében a MediKlaszter Stratégiai Együttműködési megállapodást írt alá az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületével (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetséggel (OSZ) annak érdekében, hogy segítse az innovatív, szervezetében, kereskedelmében szervezett, a piacokon versenyképesebb, nagyobb export- és importteljesítésekre képes orvostechnikai műszergyártást a piaci láthatóság és a szakmai érdekérvényesítés erősítésével. 
A megbeszélés zárásaként bejelentésre került, hogy a MediKlaszteren belül megkezdte működését az iparág jövőjét meghatározó technológiákat képviselő „Mesterséges intelligencia” és „3D nyomtatás az egészségiparban” munkacsoport, melyek elindítását ezen fejlesztések egészségügyi alkalmazása, a tagvállalatok e téren kifejtett tevékenysége, illetve a terület iránti érdeklődése tett indokolttá. A rendezvényen bemutatott, a Rubik termékeket gyártó Artrade Kft. által kifejlesztett és fogalmazott új 3D térbeli mágneses kockajáték előállításához a munkacsoport által képviselt új technológiákat alkalmazták. 

Rendezvény sajtómegjelenései:
forrás: MTI
medicalonline.hu »
hirstart.hu »
webradio.hu »
mok.hu »
 

2019. March 7. Korean traumatology professional day at MediKlaszter


MediKlaszter in cooperation with KOTRA (Korea Trade-Investment Promotion Agency) dedicated an event to emerging technologies in the field of traumatology held at Medicor Elektronika Zrt. 
MediKlaszter was represented by Dr. Miklós Nagy Co-President. KOTRA was represented by Ferenc Sebők senior specialist.

KOTRA has promoted the development of commercial relations, investments and cooperation in technological innovation between Korea and various countries since its inception in 1962. KOTRA is a trusted partner in finding the right business opportunities with Korean companies. It often hosts various event and exhibitions to help facilitate the establishment and development of business relations with Korean partners.

During the event Ms. Jung Yu Jin Deputy Manager of Sales introduced ORTHOTECH Co., Ltd. a Korean manufacturer of special traumatology implants established in 2003 with great growth potential. The demand for their products have been steadily increasing due to aging societal trends and the rapid growth of medical technology. ORTHOTECH has decided to increase its presence in European markets in cooperation with local partners. 

From the business cluster the Hungarian partner was BIONIKA Ltd., specialized in the development of oral surgery, dental, traumatology and orthopedic implant systems. The company was represented by József Hajdú Owner and József Hajdú Jr. Executive Director.

Medimetal Ltd. also joined the event remotely presenting its operations through video: https://drive.google.com/drive/folders/1pyWRJqQ56VA0uDM6PxC3OiY6lpJm_UUH?usp=sharing

The participants of the event also discussed emerging medical technologies in the field of traumatology connected to developments in artificial intelligence research in relations with the presentation by Ádám Szűcs ELTE-IK Phd candidate and the founder of Zeno startup. According to the presentation AI research will undoubtedly be one of the main growth factors in the qualitative improvement of medical services. AI technologies can greatly enhance the quality of information available to doctors in diagnostics and they can provide fast and reliable support in medical therapy.
The participants discussed the strategic document released by the European Union recently titled: “Coordinated Plan on Artificial Intelligence – 2018”. MediKlaszter has also decided to establish its Artificial Intelligence Work Group.

Budapest, 2019. march 7.

„A Magyar Orvostechnikai Iparért” Foundation was established

„A Magyar Orvostechnikai Iparért” Foundation was established. The founding order can be downloaded below.

Download (PDF) ‣

HUNGAROMEDICA press release

Under uplading...